Smaken av surt, salt, søtt, bittert og umami
fredag, oktober 21, 2011 at 8:28AM
www.0-6.no in Eksperimenter, Inneaktiviteter, Mat

Smak på de fem grunnsmakene. Smaksopplevelsen vår er et samarbeid mellom flere sanser. Lukt har stor betydning for hvordan smaken oppfattes. Hvordan maten ser ut har også mye å si for hvordan du opplever smaken.

Smak på ulike smaker med bind for øynene eller når du holder for nesen. Det er morsomt å erfare hvordan sansene våre påvirker hverandre.

Du trenger

Smaken av surt, eks. sitron eller sur agurk
Smaken av salt, eks. maldon salt eller salt kjøtt
Smaken av søtt, eks. sukker eller melis
smaken av bittert, eks. grapefrukt eller appelsinskall
Smaken av umami, eks. buljong eller soltørket tomat
Skjerf
Neseklype ( holde for nesen går fint)
5 boller/skåler

Slik gjør du

Legg de fem grunnsmakene i hver sin bolle. La barna få smake på alle grunnsmakene. Så kan de få smake på alt en gang til når de holder for nesen, deretter med bind for øynene. Snakk med barna om de ulike smakene, hva smaker godt og hva smaker ikke godt? Hvordan smaker surt når du holder for nesa osv.

Tips

Bland grunnsmaker sammen. Prøv for eksempel å blande surt og søtt. Hvordan smaker sitronen med litt sukker på?
Kunnskap om grunnsmakene, kan være et viktig verktøy til å bli enda mer bevisst på gode smaker og gode rådvarer. Og det blir enda morsommere å lage mat.

Article originally appeared on 0-6 (http://www.forum.0-6.no/).
See website for complete article licensing information.