– Hvis barn har fått mulighet til å eksperimentere og skape i materialer, kan de komme til å oppleve verdifulle øyeblikk, forklarer førsteamanuensis Biljana C. Fredriksen ved Høgskolen i Vestfold til forskning.no.
Hun kaller dem mikro-oppdagelser, som betyr at barnet selv finner helt unike løsninger på små problemer som dukker opp underveis. Det kan dreie seg om hvordan man bør holde og dra i et ark for å rive det.
– Slike øyeblikk kan i positive omgivelser gi barna selvtillit til å prøve å løse alle slags problemer som måtte dukke opp – og dermed gi dem en positiv innstilling til livet, sier Fredriksen.
Hun mener barns eksperimenterende lek med formingsmaterialer kan bidra til læring for livet.
Den kjente kreativitetsforskeren Csikszentmihalyi noterte seg i 1996 at samtlige av de 91 forfattere, nobelprisvinnere og andre han definerte som kreative, hadde til felles at deres foreldre behandlet dem med respekt i barndommen.
– Trolig har dette ført til at de i ettertid har fått selvtillit til å prøve seg frem og ikke være redde for å mislykkes, antar Fredriksen.
– Dette har sikkert en gang gjort at de torde å strekke seg etter det ukjente og tåle motgang.
Csikszentmihalyis definisjon av begrepet kreativitet inkluderer kun få mennesker som er blitt erklært geniale, og ekskluderer dermed barn. Likevel indikerer forskningen hans at forhold i barndommen har stor betydning for at de kreative evnene skal kunne utvikle seg.