Oslo kommune har endret reglene for prioritet når familien flytter. Det fører til en lang og slitsom reisevei til og fra barnehagen for flere hundre foreldre i hovedstaden.
-Dette gjelder også barn med enslige forsørgere.
Camilla Strandskog, byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, bekrefter til Aftenposten, at endringen ble gjort med virkning fra januar i år.
Det er usikre tall på hvor mange smårollinger som nå må pendle til og fra barnehagen. Men tall fra i fjor, før endringen, viser at 215 barn ble prioritert på grunn av flytting internt i byen.
Før endringen måtte også barn som flyttet vente på plass, men de lå i prioritert bunke. Det gjorde også barn med enslige forsørgere.
- Slik er det ikke lenger. Endringen har ført til at flere som tidligere hadde prioritet av ulike årsaker, ikke har det lenger. Nå stilles de fleste på lik linje når spesielle ønsker oppstår. Det er en følge av at staten har gitt alle en lovfestet rett til plass, og Oslo kommune oppfyller denne retten, sier Camilla Strandskog. Hun har stor forståelse for at hver familie som opplever å måtte pendle langt, synes dette er upraktisk og slitsomt.
- Hvor lenge er det akseptabelt at et barn må pendle opp til to timer daglig for å komme til og fra barnehagen?
- Bydelene tildeler nye plasser etter beste evne, Men om man velger å flytte, må man være forberedt på at det kan medføre noe ventetid før man får plass i sin nye bydel.
- Dette med flytting er til syvende og sist foreldrenes ansvar, sier byrådssekretær Strandskog.