Fagprøven

?Spørsmål
Hvor mye praksis må man ha for å ta fagprøve som Barne- og ungdomsarbeider? Har jobbet 23 år i barnehage hvorav 13 av dem som ped.leder på disp. Har også jobbet med ungdom gjennom idrett men har da ikke noen dokumentasjon pådette. Har kompetansebevis som barne- og ungdomsarbeider.
Takk for mange gode tips, trenger det vi som har jobbet noen år.
Mvh Tove
!Svar
Hei, Tove. På linken nedenfor fant jeg dette skrivet fra Vestfold Fylkeskommune. Jeg går ut fra at kriteriene er de samme over hele landet og legger hele skrivet ut her da det kanskje er interessant for flere ”der ute”. For meg ser det ut til at du har mer enn nok praksis! Lykke til!
Annlaug
http://www.kompetansebyggeren.no/public_files/docs/Praksiskrav-bu.pdf
”Vurderingskriterier ved oppmelding til fagprøve i Barne- og ungdomsarbeiderfaget.
Det er regelverket ved oppmeldingstidspunktet som bestemmer godkjenning av praksis og prøveformer.
I henhold til § 3-5 i opplæringslova, kan voksne med lang allsidig praksis i faget framstille seg til fagprøve. Praksiskandidater som skal avlegge den praktiske del av fagprøven, må dokumentere 60 mnd allsidig praksis tilsvarende 100 % stilling, og bestått tverrfaglig eksamen i VG2 Barne- og ungdomsarbeiderfag, med kode BUA 3003. Praksisperiodene bør være av 3 mnd varighet, for å kunne godskrives, og praksisen bør være opparbeidet i løpet av de siste 10 år. For kandidater med mindre stillingsstørrelse enn 100 % blir praksiskravet tilsvarende forlenget. Et månedsverk tilsvarer 145 timer. Praksisen må være relevant i forhold til læreplanens mål i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Læreplanen og kompetansemålene ligger til grunn for vurderingen.
Det er fylkeskommunen som godkjenner praksis i forbindelse med oppmelding til praktisk fagprøve.
Tverrfaglig eksamen i VG2 Barne- og ungdomsarbeiderfaget med kode BUA 3003 kan avlegges to ganger pr år. Dersom du ut fra vurderingsskjema mener at praksiskravet er dekket, og tverrfaglig eksamen er dokumentert bestått, kan du melde deg opp til fagprøve på eget oppmeldingsskjema. Dette fås ved henvendelse til fylkeskommunen. Det må vedlegges dokumentasjon på bestått tverrfaglig eksamen, samt godkjente attester fra arbeidsgivere.
Attestene må inneholde:
- Arbeidssted
- Stillingstørrelse, evt. timer en har arbeidet i tillegg.
- Tidsrom for ansettelsesforholdet
- Brukergruppe
- Stillingens arbeidsoppgaver
Formål: Etter endt opplæring skal barne- og ungdomsarbeideren ha kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik at den kan observere, planlegge, lede, tilrettelegge og velge hensiktsmessig pedagogiske metoder i sitt arbeid med barn og unge i alderen 0 – 18 år.
Praksis:
60 mnd (5år) hvor:
12 mnd må være fra aldersgruppe 0-6 år i godkjent barnehager
6 mnd praksis må være relatert til eldre barn og unge innenfor læreplanen i faget.
Hvis all praksis er opptjent i barnehage bør de resterende 6 mnd være fra arbeid med eldre barn og unge. De resterende 42 mnd kan opparbeides innenfor områder dekket av fagets læreplan. Annen relevant praksis vurderes individuelt. Hovedtyngden av praksis bør være opparbeidet de siste 10 år. Relevant skolegang i samme programområde gir fratrekk i praksis.
Vg 1 (gk) i helse- og sosialfag12mnd
Vg2 (Vk 1)Barne- og ungdomsarbeiderfag gir 12 mnd
Andre Vg2 i samme utdanningsprogram gir 6 mnd fratrekk.
Maksimalt godskriving av skolegang er 24 mnd”
