Slankeoperert for å bli mamma


DET GÅR FORT I SVINGENE når Sara (8 md.) skal utforske rekkehuset i Porsgrunn. Monica Navestad (26) følger datteren med mykt blikk. Endelig er hun mamma. Det har tatt seks år å komme dit, for det å bli gravid skulle vise seg å være vanskeligere enn hun og mannen først trodde.
Etter et år tok det unge paret kontakt med legen, og det viste seg at Monica hadde sykdommen PCOS (Polycystisk ovarialt syndrom). Denne sykdommen lager cyster på eggstokkene som kan gjøre det problematisk å bli gravid. Hun fikk tabletter som viste seg ikke å fungere, så paret ble henvist til fertilitetsklinikken ved sykehuset i Skien. Ved klinikken kastet legen et blikk på Monica, og begynte å le.
– Men kommer du hit, du er jo så ung! sa han, før han ba henne gå hjem og prøve å gå ned i vekt.
Monica, som er 1,56 m høy, veide 95 kilo.
– Det var greit at jeg veide for mye og trengte å gå ned i vekt, men når du har lyst på barn, så spiller det ingen rolle om du er 20 eller 40, sier Monica, som ble såret av legens kommentarer.
BLE IKKE GRAVID: Monica er 1,56 m høy og veide 95 kilo før hun ble operert.
– DET ER EN SAMMENHENG mellom overvekt og det å slite med å bli gravid, sier professor og seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Rikshospitalet, Tore Henriksen.
Det er de hormonelle endringene som skaper trøbbel. Når vekten øker, reduseres nemlig omsetningen av kjønnshormoner i kroppen.
– Det fettvevet som dannes når vekten øker, er ikke bare et tomt lager, men kan sees på som et eget organ som produserer hormoner og stoffer. Dermed fører vektøkningen til hormonendringer, sier Henriksen.
Dette påvirker eggløsningen, som enten kan bli uregelmessig eller borte. Dermed er det ikke uvanlig at kvinner som har vært betydelig overvektige og har slitt med å bli gravide, blir gravide når de klarer å gå ned i vekt.
Men det er ikke bare kvinnens vekt som spiller en rolle i forhold til eventuell barnløshet. I fjor viste forskning ved Høgskolen i Oslo en sammenheng mellom overvekt og redusert sædkvalitet hos menn. Flere studier antydet at jo høyere BMI (Body Mass Index) en mann har, jo mer redusert er sædkvaliteten hans i forhold til en normalvektig mann. Ifølge forsker Oliwia Witczak skyldes dette at overvekt hos menn kan føre til ugunstige forandringer i kjønnshormonbalansen. Fete kropper produserer mer østrogen og mindre testosteron. Dette kan igjen ha betydning for sædcellenes utvikling og sædkvalitet.
En annen, dansk undersøkelse fra Aarhus Universitet viste at i de tilfeller der både mannen og kvinnen var sterkt overvektige, var risikoen nær tre ganger større for at det ville ta lang tid å bli gravide, sammenlignet med normalvektige par.
MONICAS SYKDOM jobbet mot henne. Et av symptomene på PCOS er at hormonforstyrrelsene gjør det vanskelig å gå ned i vekt. Uansett hvor mye Monica prøvde, ble hun ikke mindre. Den endelige løsningen ble en slankeoperasjon. Det var et stort skritt å ta, men fire dager etter operasjonen fikk hun sin første menstruasjon på to år, og hun gikk betraktelig ned i vekt allerede de første dagene. Hele 95 prosent av magesekken var fjernet, og det var ikke mye som skulle til for å gjøre Monica mett.
To måneder senere var Monica gravid.
– Jeg ville sannsynligvis ikke blitt gravid uten den operasjonen, sier Monica, og er takknemlig for at hun og Kjetil hadde muligheten til å gjennomføre det.
– Å gjøre operasjonen privat koster 140.000 kroner. Vi var heldige og hadde lite lån fra før, og kunne ta opp lån til operasjonen i banken, sier Monica, og klemmer en formiddagslurtrøtt Sara inntil seg.
– Det er mye penger. Men det var verdt hver eneste krone.
I bloggen Monicasliv.blogspot.com forteller Monica Navestad om slankeoperasjonen, om å være adoptert og om å være mamma til Sara.
Du finner mer informasjon om sammenhengen mellom overvekt og barnløshet, og om slankeoperasjoner i reportasjen i magasinet Mamma som er i salg fra 21. juni.
Reader Comments