Vil privatisere halvparten av kommunens barnehager

Kilde: Aftenposten.no
Oslo kommune kan spare store penger på å overlate driften av 110 barnehager til private, ifølge ny rapport som kommunen har bestilt. - Barnehagene vil bli dårligere, sier barnehageforsker.
I sitt budsjettforslag for 2013 skriver byrådet i Oslo at de vurderer å privatisere flere av kommunens barnehager. De har også uttalt at de ønsker flere private barnehager enn i dag.
Nå får de ammunisjon i form av en rapport skrevet av konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC).
PwC har, på oppdrag fra kommunen, utredet salg av kommunale barnehager. Rapporten konkluderer med at det er mye å spare på å overlate driften til private.
Mest lønnsomt er det å la kommunen eie barnehagebyggene, mens private overtar driften.
Prøveprosjekt på Sørenga
Det er slik Sørenga barnehage, som åpnet offisielt tirsdag, er organisert. I garderoben hopper barna i kjeledressene.
- Hvem er du moren til, spør Sifa Dube Åsli (3) fotografen.
Hun synes den nye barnehagen, med sine luftige lokaler og store vinduer på Sørengaustikkeren, er finere enn barnehagen hun gikk i før.
- Den andre var «gamlere», sier hun.
Men det er ikke lokalene som gjør barnehagen ny i sitt slag, det er arbeidsdelingen mellom private og kommunen. Driften av barnehagen var ute på anbud før sommeren. Det lengste strået trakk Norlandia Barnehagene, en del av selskapet Norlandia Care, som også driver sykehjem og pasienthotell.
De nye lokalene eier kommunale Omsorgsbygg. De tar seg av vedlikehold og for eksempel brannvern. Bydel Gamle Oslo tar seg av det årlige barnehageopptaket.
Men fagleder Camilla Nortvedt er usikker på om brukerne vil merke at noen forskjell.
- Hva skulle det vært? Vi er styrt av samme lover og regler. Det som er annerledes, ligger på toppnivået, hvordan man forvalter bygget og drifter barnehagen. Selve innholdet tror jeg er svært likt, sier hun.
- Prisen er også den samme, legger hun til.
Dette er første gang Oslo kommune samarbeider med private om barnehagedrift på denne måten.
Erfaringene fra denne barnehagen vil gi en pekepinn om hvorvidt konkurranseutsetting er hensiktsmessig, mener PwC.
- Kan spare 380 millioner
Det mest lønnsomme er å konkurranseutsette halvparten av kommunens permanente barnehager, 110 stykker og 11 i året. Da vil kommunen spare til sammen 380 millioner kroner, ifølge regnestykket.
Logikken er som følger: Kommunens tilskudd til private barnehager er basert på de gjennomsnittlige kostnadene for kommunale barnehager. Hvis kommunen konkurranseutsetter barnehager som er dyrere å drive enn gjennomsnittet, vil de spare penger på dette.
Dermed lønner det seg ikke å konkurranseutsette barnehager som er billige i drift. Ei heller vil PwC anbefale å konkurranseutsette de aller dyreste barnehagene, som gjerne er små, fordi det trolig er vanskelig å finne private som vil overta.
Reader Comments