Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål
Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere
Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.
Leire er et lett materiale å jobbe med, det er lett å forme og derfor kan dette være et fint materiale for barna å uttrykke seg gjennom. I tilegg er det lettere å jobbe tredimensjonalt for barn. Gjennom utforming av leiren får de brukt grov- og fin motorikken og sansene. De får erfare hvordan leiren endrer overflate ettersom hvor mye vann de bruker.
Bruk gjerne selvherdende leire, den lufttørkes.
Du trenger:
leire
vann
modelleringspinner
Slik gjør du:
La barna få bli kjent med materialet og vis gjerne hvordan vann gjør leiren smidigere. Bruk først og fremst hendene til å finne frem formen, men bruk gjerne modeleringspinner til detaljer.
Tips:
Gi barna en oppgave før de begynner og finn gjerne inspirasjon i naturen, på et museum eller andre steder.
I løpet av påsken spiser vi flere egg enn noen andre uker i året, men du kan også eksperimentere med eggene du spiser. Her er to morsomme eggsperimenter dere kan gjøre hjemme.
Fargerike egg
Du trenger:
hardkokte egg
ulike konditorfarger
7% eddik eller sitronsaft
glass
blonder, hyssing eller noe annet du kan surre rundt eggene
gummistrikk
Slik gjør du:
Surr blonder eller noe annet rundt eggene, og fest det med en gummistrikk. Gummistrikkene gir også en fin stripete effekt alene.
Fyll et glass med varmt vann. Tilsett 1 spiseskje eddik eller ½ spiseskje med sitronsaft og rikelig med konditorfarge. Lag gjerne flere fargeblandinger.
Legg eggene i fargebadet i minst 10-15 minutter.
Ta opp eggene og la de ligge litt til tørk før du fjerner det du har surret rundt eggene.
Hvis du vil, kan du nå flytte eggene over til et annet bad for å farge det som ikke fikk farge i det første badet.
Server gjerne en frokost med fargerike egg. De er fullt spiselige.
Det er bitende kaldt på østlandet. De aller minste kan ikke være ute hele dagen og vi trenger gode inne-aktiviteter også. Husker du stolleken?
Slik gjør du:
Hent frem så mange stoler som du har barn minus 1 stol. Sett på musikk. Barna går og danser rundt og når musikken slås av må alle finne en stol. Hver gang man slår av musikken er det en som ikke får plass og man fjerner stadig flere stoler.
Tips:
Dette er en konkurranse der det til sist er en vinner igjen. Det passer ikke for alle med konkuranser. Istedenfor at barn rykker ut mens stoler fjernes kan man gjøre slik at den som ikke fikk plass slår av og på musikken neste gang. På den måten har man hele tiden like mange barn og ingen rykker ut/taper.
Julen nærmer seg og mange kommer helt sikkert til å lage dorull-nisser. Derfor benytter vi anledningen til å gi litt alternativ inspirasjon. For de som kunne tenke seg å bryte tradisjonen ørlite grann.
Edderkopper lager vakre former med spindelvev. Dette er virkelig ett av naturens under og vi ser dem oftest ikke. Trådene er så tynne at man knapt legger merke til dem.
For at vi skal se dem finnes det et enkelt triks. Bruk en blomstersprøyte med vann i og sprut på spindelvevet et par ganger. I motlys ser du alle de vakre trådene veldig tydelig.
Visste du at:
Spindelvev er ett av verdens sterkeste materialer. Sett i forhold til tykkelsen på trådene er de tynne trådene uhyre sterke. Spindelvev er katisk sterkere enn ståltråd.
Lag et juletre som vkser helt av seg selv over et par netter.
Med dette eksperimentet kan du få salt til å vokse i krystaller som du selv ønsker.
Du trenger:
Papp Vann Salt Saks Skål
Slik gjør du:
Klipp ut to stk former av papp. Lag et hakk nedenfra og halvveis opp på den ene formen og ovenfra og halvveis ned på den andre slik at du kan sette de to sammen i en form.
Kok opp salt og vann i en lake som nesten blir mettet av saltet. Avkjøl og hell litt i en skål. Sett treet med rota ned i laken og la den stå helt stille 1 til 2 døgn.
Høsten ser ut til å bli lang i år også. Det er en fordel med det og det er at det er flott å brenne bål uten fare for skogbrann. Vi dro ut i marka for å lage pizza.
Vi fant en steinrøys og masse flotte steiner. Det vi gjorde kan du i grunnen se på bilet av ovnen, men kort fortalt lagde vi en ovn med to kammer, der den underste har et trekk opp bak det øverste kammeret. Det øverste blir etter en stund svært varmt, også over, siden varmen sprer seg fint fra stein til stein. For å tette hullene i oven vår, brukte vi sann og gjørme.
Det er et godt tips å forstekepizzabunnene i ovnen (uteovnen, alt er gjort ute, ikke noe juks) før man legger på fyll og ost. Ha mye mel i bunnen slik at ikke pizzaene steker seg fast.
Dette er i prinsipp helt likt de gamle vedfyrte bakerovnene er bygget opp. Og seriøst: jeg har aldri smakt så gode pizzaer. Vi tok også med oss bolledeig og stekte boller til desert.
Høst er sopptid. Det gir god smak, mye glede og det er noe ekstra stas med å sanke sin egen mat.
I store deler av Norge bugner det av traktkantarell på denne tiden. Det er en god sopp det er lett å kjenne igjen. Vi har laget ostesmørbrød av traktkantarell.
Du trenger:
Sopp (traktkantarell) Brød Smør Gjerne litt fløte Ost
Slik gjør du:
Plukk sopp Stek de i smør og ha evt på fløte etter ca 10 minutter Krydre med salt og pekker Legg et tykt lag på brødskivene og strø på ost Stek i ovnen til osten er godt smeltet
Dette er et veldig spennende og effektfullt eksperiment med enkle virkemidler og rask forberedelse.
Du trenger:
Vann
Konditorfarge
Olje (rapsolje f.eks)
Nyco (freuktsalt)
Alt fåes kjøpt i vanlg dageligvarebutikk
Slik gjør du:
Bland vann og konditorfarge i et glass v 1/3 fullt. Hell olje i glasset, ca 1/3. Det blir nå to lag med væske i glasset. Hell Nyco-pulver på toppen til det detter gjennom oljen og se hva som skjer.
Tips:
Bruk fantasien. Bland Nyco i andre væsker. F.eks såpevann og se hva som skjer.
Reddiker er sunnt, smaker godt og gror fort som bare det. Reddikfrø får du kjøpt nesten over alt og i løpet av få uker har du ferdige knasende grønnsaker.
Slik gjør du:
Sett reddikene med 2 - 3 cm mellomrom så de får plass til å vokse. Vann jevnlig og napp de opp etter noen uker.
Gress og annet planteavfall som råtner utvikler en masse varme. Denne varmen er den samme man bruker i f eks varmkompostering. Mår materialet brytes ned utvikler det varme og denne varmen kan brukes. For å demonstrere har vi forsøkt å koke egg på denne måten.
Du trenger:
Masse nyklippet gress Egg Om du vil ha god smak, også et syltetøyglass og vann
Slik gjør du:
Klipp plenen. Legg alt gresset i en haug eller i en kompostbinge. Vent til dagen etter. Grav et hull i gresset. Du kommer til å brenne deg litt på fingrene, så du kan alltids bruke hansker. Legg eggene i midten av haugen og grav igjen. Vent noen timer. Om du legger egget i et syltetøyglass med vann, vent til dagen etter og se hva som har hendt med egget.
Silkepapir i ulike farger Papp (gjerne farger) Saks Lim Hyssing
Slik gjør du
Klipp silkepapiret opp i passe remser. Deretter klipper dere ut sirkler av pappen. Nå er det bare å lime remsene av silkepapiret i ytterkant av pappsirkelen. Til slutt lager dere et hull midt i pappsirkelen trer hyssingen gjennom og knyter en knute. Vips så er den ferdig.
Tips
Silkepapirremsene kan også festes til doruller og henges opp.
Ta med maleskrinet ut og mal på snøen. Dette er kjempegøy!
Du trenger
Vannfarger Malekost Snø
Slik gjør du
Ta bare med maleskrinet og begi dere ut på et kjempelerret, snøen. Hvis dere er så heldige at snøen begynner å smelte litt, kan dere bruke snø som vann også.
Fyll en ballong nesten full med vann og blås inn en luftboble på toppen. Knyt ballongen sammen og sett den ut i ca 24 timer i ca -5 til -7. Sett vannballongen slik at den får en flat bunn og ikke velter. Bruk gjerne en skål eller litt snø. Etter 24 timer tar dere ballongen av inne i en vask. Så lager dere forsiktig et hull i toppen med hammeren. Deretter tømmer dere vannet ut. Hvis du vil ha en fin og avrundet åpning, kan du fylle litt varmt vann i en ballong og bruke den til å smelte til en fin åpning.
I nysnøen er det lett å finne dyrespor. Gå på sporjakt og finn ut hvem som har laget sporene.
Du trenger
En bok om dyrespor Snø Kamera Linjal
Slik gjør du
Ta en tur på biblioteket, hvis dere ikke har en sporbok i barnehagen. Vær oppmerksom på tur og se om dere kan finne noen spor. Husk at noen spor kan være veldig små. Finner dere et spor så prøv å mål det og ta et bilde. Se gjerne etter andre spor enn fotspor også, som avføring og mat som er spist på (F.eks kongle). Dette er kjempegøy. Det er ofte veldig mange spor rett utenfor døren når man først ser etter.
Først bretter du A4 papiret til en vifte, så bretter du 2stk. A5 ark til en vifte. Deretter klipper du ut en stor sirkel i gult og så to litt mindre sirkler i fersken, som du limer på hver sin side av den gule. Tilslutt trer du nålen med tråd gjennom de tre viftene og hodet, knyter de sammen og vips er engelen ferdig. Det siste du gjør, er å feste en tråd i toppen av engelen slik at du får hengt den opp.
Tips
Lag englene i forskjellige størrelser eller ulike farger.