Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

mandag
jan232012

Forming for livet

Kilde: forskning.no

– Hvis barn har fått mulighet til å eksperimentere og skape i materialer, kan de komme til å oppleve verdifulle øyeblikk, forklarer førsteamanuensis Biljana C. Fredriksen ved Høgskolen i Vestfold til forskning.no.

Hun kaller dem mikro-oppdagelser, som betyr at barnet selv finner helt unike løsninger på små problemer som dukker opp underveis. Det kan dreie seg om hvordan man bør holde og dra i et ark for å rive det.

– Slike øyeblikk kan i positive omgivelser gi barna selvtillit til å prøve å løse alle slags problemer som måtte dukke opp – og dermed gi dem en positiv innstilling til livet, sier Fredriksen.

Hun mener barns eksperimenterende lek med formingsmaterialer kan bidra til læring for livet.

Respekt i barndommen

Den kjente kreativitetsforskeren Csikszentmihalyi  noterte seg i 1996 at samtlige av de 91 forfattere, nobelprisvinnere og andre han definerte som kreative, hadde til felles at deres foreldre behandlet dem med respekt i barndommen.

– Trolig har dette ført til at de i ettertid har fått selvtillit til å prøve seg frem og ikke være redde for å mislykkes, antar Fredriksen.

– Dette har sikkert en gang gjort at de torde å strekke seg etter det ukjente og tåle motgang.

Csikszentmihalyis definisjon av begrepet kreativitet inkluderer kun få mennesker som er blitt erklært geniale, og ekskluderer dermed barn. Likevel indikerer forskningen hans at forhold i barndommen har stor betydning for at de kreative evnene skal kunne utvikle seg.

tirsdag
jan102012

Unngå omgangssyke – bruk såpe

Omgangssyken herjer igjen, og det beste tipset for å unngå smitte er enkelt: Såpe og vann.

Tidligere har rådene vært å bruke alkoholbasert hånddesinfeksjon, men ny forskning har vist at dette ikke er effektivt nok mot norovirus, som forårsaker omgangssyke.

Derfor har Folkehelseinstituttet nå gått ut med nye hygieneråd - om rett og slett å vaske hendene, med såpe og vann.

Verst om vinteren

Norovirus er den vanligste årsaken til smittsom magetarmsykdom og er ansvarlig for over halvparten av alle utbrudd av omgangssyke på verdensbasis.

I Norge er vi mest rammet om vinteren.

Heldigvis er sykdommen mild, selv om det ikke føles sånn mens det står på; de aller fleste blir friske av seg selv etter en til tre dager.

tirsdag
jan032012

Kommunal kontantstøtte

Kommuner innfører kontantstøtte når staten avvikler ordningen for to-åringer i august i år.

– Et kinderegg som både gir bedre økonomi, større frihet og bedre barnehager sier KRF

Hør saken i dagsnytt 18 (2. Januar)>>

tirsdag
des202011

Småbarn er deltakere i det digitale samfunnet

Kilde: nrk.no

En ny undersøkelse viser at fire av ti barn i Norge under tre år bruker smarttelefoner eller nettbrett.

 

Undersøkelsen er foretatt blant 1.400 foreldre og foresatte til barn i alderen null til seks år. Det er første gang at små barn får kartlagt sin mediebruk her til lands. Fire av ti barn under tre år har brukt ulike former for nettbrett og smarttelefoner, og til sammen har seks av ti barn fra null til seks år brukt trykkfølsom skjerm.                                                                                                                                                

 

Oppsiktsvekkende funn 

 

Det er oppsiktsvekkende at så mange små barn benytter nettbrett og smarttelefoner, i tillegg til datamaskiner. Vi kan nå med sikkerhet si at de er deltakere i det digitale samfunnet, sier prosjektleder Barbro Hardersen ved Senter for IKT i utdanningen til NTB.

 

  • At barn tar i bruk digitale verktøy i så ung alder gir mange spennende pedagogiske muligheter for barnehagene, mener Hardersen.

Rammeplanen forplikter til bruk av digitale verktøy 

 

«barna bør få oppleve at digitale verktøy kan være en kilde til lek og kommunikasjon og innhenting av kunnskap» Rammeplanen 2006

 

 

Barnehageansvarlig Hege Valås i Utdanningsforbundet forklarer at gjennom rammeplanen er barnehagene forpliktet til å ta i bruk nye digitale verktøy. - Barnehager skal ikke være en IKT-fri sone. Tvert imot så bør barn oppleve å bruke dette i barnehagen. Verktøyene vil utjevne forskjeller mellom dem som har tilgang til dette hjemme og dem som ikke har det. I tillegg gir man et språk til dem som ennå ikke har ett, sier hun.

 

Digital kompetanseheving blant ansatte i barnehagen

 

Hege Valås sier at det kreves en del av de ansatte i barnehagene å ta i bruk digitale verktøy for å styrke barna i lek og læring. - Det er viktig å tenke på hvorfor og hvordan man skal bruke dette. Ikke bare kreves en del utstyr, men også kompetanse og kunnskap. Det er særlig pedagogene som må kunne bruke verktøyene skikkelig, så de igjen kan lære opp de andre ansatte i barnehagen, sier hun.

 

- Da vil dette kunne brukes til ulike pedagogiske aktiviteter som digitale historier eller filmer, bruke GPS, eller bruke apper med tema man allerede har i barnehagen.

 

tirsdag
nov292011

Ny utgave av 0-6 MAGASINET

Hvert nummer av 0-6 MAGASINET fokuserer vi på et tema. Temaet denne utgaven er "GLEDE". Er du ikke allerede abonnent av dette magasinet? Bli det i dag.

0-6 MAGASINET #4 2011 sendes ut rundt 5. desember

Les artikkel fra Søråsen barnehage>>

Les leder>>

Abobber>>

Abonner som medlem av Fagforbundet>> (halv pris)



0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo