0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

« Kreftsjukt barn | Main | Viktigheten av planer »
fredag
jan222010

?Spørsmål

Hei og hjertelig takk for hjelpen,

Jeg går rett på spørsmålet: hva gjør jeg med barn som viser stor grad av frustrasjon og sinne i barnehagen? Har du noen råd, tips?

N., førskolelærer på en ”storbarnsavdeling”

 

!Svar

Hei, N!

Jeg skulle gjerne visst litt mer om dette eller disse barna… alder, kjønn og egenskaper for øvrig. I og med at jeg ikke gjør det, blir dette temmelig generelt. Som jeg har sagt opptil flere ganger før; systematisk observasjon er nøkkelen til å få et klart bilde av det som skjer rundt oss. Ofte, når barns atferd er utfordrende, får vi følelsen av at barnet er sånn hele tiden (eller i hvert fall store deler av tiden). Det medfører sjelden riktighet. Gjennom systematisk observasjon kan vi få oss noen overraskelser. Vi kan få øye på situasjoner hvor barnet fungerer veldig godt og vi kan få informasjon om hva som trigger den problematiske atferden. Denne nye innsikten er nyttig. Vi kan sørge for at barnet får mer av de gode situasjonene og vi kan legge til rette for færre ”triggere” i miljøet rundt barnet. Så; tips 1: Observer!

Videre: uansett hvilke følelsesuttrykk barn kommer med trenger de bekreftelse og anerkjennelse. ”Nå ser jeg at du er skikkelig sint, lei deg, glad o.s.v. Det kan jeg godt forstå fordi…” Gjennom bekreftelsen lærer barnet seg selv og sitt eget følelsesliv å kjenne og de får ord til å beskrive følelsene sine. De lærer også at følelser er ok. Dette betyr ikke at barn skal få rasere avdelingen, slå andre barn eller hyle og skrike uten at vi gjør noe. De må dessverre lære seg å ta hensyn til andre. Destruktiv atferd for barnet selv eller for miljøet er ødeleggende for begge parter. Små barn stoppes fysisk og tas ut av situasjonen. Større barn må også stoppes, men dem kan man prate med og inngå avtaler. Viktig: Gjør det i enerom!

Av erfaring vet jeg at i enkelte tilfeller er dette en jobb som foregår kontinuerlig og gjennom hele barnehagealderen. Det er ikke alltid sikkert at vi ”kommer i mål”. Likevel må det gjøres og følges opp.

Helt til slutt: Det ligger mye kraft og sterk vilje i et temperamentsfullt barn. Denne energien er positiv og kan føre dette lille mennesket langt. Så; pust dypt og ha på netthinna: ”Lurer på hva du ender opp med å gjøre i livet?”. Lykke til!

Annlaug



Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo