Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Kategorier
Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

« Collage for barn | Main | Skap kunst av og i naturen »
fredag
okt212011

Smaken av surt, salt, søtt, bittert og umami

Smak på de fem grunnsmakene. Smaksopplevelsen vår er et samarbeid mellom flere sanser. Lukt har stor betydning for hvordan smaken oppfattes. Hvordan maten ser ut har også mye å si for hvordan du opplever smaken.

Smak på ulike smaker med bind for øynene eller når du holder for nesen. Det er morsomt å erfare hvordan sansene våre påvirker hverandre.

Du trenger

Smaken av surt, eks. sitron eller sur agurk
Smaken av salt, eks. maldon salt eller salt kjøtt
Smaken av søtt, eks. sukker eller melis
smaken av bittert, eks. grapefrukt eller appelsinskall
Smaken av umami, eks. buljong eller soltørket tomat
Skjerf
Neseklype ( holde for nesen går fint)
5 boller/skåler

Slik gjør du

Legg de fem grunnsmakene i hver sin bolle. La barna få smake på alle grunnsmakene. Så kan de få smake på alt en gang til når de holder for nesen, deretter med bind for øynene. Snakk med barna om de ulike smakene, hva smaker godt og hva smaker ikke godt? Hvordan smaker surt når du holder for nesa osv.

Tips

Bland grunnsmaker sammen. Prøv for eksempel å blande surt og søtt. Hvordan smaker sitronen med litt sukker på?
Kunnskap om grunnsmakene, kan være et viktig verktøy til å bli enda mer bevisst på gode smaker og gode rådvarer. Og det blir enda morsommere å lage mat.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo